Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2017 12:41 - Мъжки путински червей
Автор: ferhunde Категория: История   
Прочетен: 1453 Коментари: 13 Гласове:
15

Последна промяна: 30.05.2017 14:26


  Едно долно и мръсно създание, грешка на еволюцията, тъп, малоумен и  уродлив като всеки комунист и путинист, си позволява да сипе помия по един от малкото ни достойни съвременници, професор Ивайло Дичев.


Дичев не е педофил и никога никъде не е писал думите, които червеят му приписва.

Но затова пък е писал стотици статии, научни материали и есета.
В сайтовете Медиапул и Дневник са поместени много от великолепните му творби.

Ето една от тях.


Дневник" препечатва текста, публикуван на 3 март от "Дойче веле".

Ето как работи българската национална идентичност. От една страна е религиозният култ към Левски, който не позволява и на косъм да се отклониш от канона, било във филм, в учебник или просто в греховен Фейсбук-помисъл. От друга - празнуваме упорито като национален празник 3 март.

 


"Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби"


Къде е противоречието ли? Ами нали всички помнят фразата от предсмъртното писмо, от която вече е снета комунистическата забрана: "Тоз, който ни освободи, той ще ни зароби". Не виждате ли проблема? Или Левски се е объркал и ще трябва да се каже публично, че не всичките му думи са пророчески. Или пък цар Александър II не ни е точно освободил (помните, че титлата "освободител" му е дадена заради руските крепостни, които към онова време са били доста по-несвободни от нашите селяни).   

Не искам да влизам в русофобски дискурс, нямам амбиции за кариера в структури на НАТО или другаде. Признателността към Русия си е факт, с който нямам проблем. Просто ми се вижда тъжно да се самозалъгваме, при това навръх националния ни празник. На 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. При подписването на договора, доколкото знам, не е присъствал нито един етнически българин, а от самия договор не е произтекло признаването на българската държава. Това е станало една година по-късно, на Берлинския конгрес - май пак без участието на българи. Няма да агитирам да честваме този конгрес, знам, че не го обичаме, макар че именно той е направил възможно тогавашното ни княжество.


Датата 16 април 1879 година


А ако говорим за начало на държавата ни, вън от съмнение е, че то настъпва с приемането на Търновската конституция, гласувана единодушно през сълзи и прегръдки на великата дата 16 април 1879 година. Ако уважавахме нашите институции, държавност, самостоятелност - това щеше да бъде националният ни празник. Той, впрочем, би ни обединил отвъд глупавото противопоставяне между русофили и русофоби, което ни разделя и до днес.

  Не казвам, че 3 март не заслужава да се празнува примерно като ден на православната дружба или нещо подобно. Защото, както знаете, освен Русия във войната участват и православните Сърбия, Румъния и Черна гора. Но един национален празник трябва да тръгва от нас, от нашите усилия и нашите независими институции. Просто не разбирам защо това елементарно нещо е толкова трудно - вероятно отношението ни към историята е твърде идеологическо. И всяко нещо, което се постави под съмнение, незабавно ти навлича гнева на майсторите на ритуала.

 


Бленуванията по Санстефанска България


Ние предпочитаме да си мечтаем за неосъщественото. Ако бяхме запазили Санстефанските територии, ако имахме излаз на Бяло море, ако Македония си беше наша... Тези мечтания ни струват до момента две национални катастрофи. Нещо повече: територията е нещо много разтегливо, тя винаги може да е по-голяма. Защо пък да не е до Адриатическо море, нали Симеон Великий е владял до там? А защо да не претендираме и за завоеванията на Крума Страшний по централната Европа? И понеже не можем да се оправим дори с тези реални територии, които имаме, хвърляме вината върху лошата участ, която ни е лишила от възможни, но неслучили се придобивки. Мечтаейки за Санстефанска България, ние си намираме повод да мразим сегашната си реална родина.


Когато полагаш своята национална идентичност върху количествени характеристики, а не върху идеални ценности, тя е по определение нестабилна. Под еди колко си квадратни километра няма българска идентичност. Не сме щастливи, ако не печелим поне еди колко си евро на месец... Подобна идентичност е обречена да се люшка от хипер-гордост към мега-срам и обратно.
Гласувай:
16
11. ferhunde - Още един текст на Дичев.
30.05.2017 12:53
Как ще очакваме путински плазмодий да разбере това?...

Имперската лудост е болест, която трудно се лекува. Примери има много: Русия, Турция и дори иначе образцови държави като Великобритания, която сега, под влиянието на това заболяване, е на път да проиграе бъдещето си. Коментарът на Ивайло Дичев е за "Дойче веле":
Вероятно сте си задавали въпроса: защо именно Обединеното кралство първо прави референдум за излизане от ЕС? Един от отговорите: защото това е онази голяма империя, която през 19 век владее една четвърт от света. Във въображението на средния британец, който живее с исторически сериали, футболни побоища и онлайн игри, става дума за загубено величие, заменено с безличните чиновници от Брюксел - ония, дето мерят кривината на краставиците. За по-икономически мислещите идеята е да се възстанови Комънуелта, а Англия отново да стане колониален център. С решаващата помощ на братята от Съединените щати.

Подобна имперска лудост виждаме през последните години в много други формати. "Империя" значи да владееш със силата на оръжието разнообразни народи и територии. Ако приемем това определение, желанието за империя означава да се опълчиш срещу свободната търговия, установеното право, планетарния обмен и пазар - и да диктуваш условия от позиция на силата.

Русия и силната ръкаПърва в тази посока се плъзна Путинова Русия. Там имперските мечтания се изказват, а и практикуват съвсем спокойно. Оставете Украйна, вземете отношенията с Европа: наместо търговия и договаряне - натиск и заплахи. Сякаш става дума за игра с един-единствен възможен изход - или ние, или те. Освен с природни богатства, тази велика страна днес се занимава главно с оръжие, привежда в готовност ядрен потенциал, облита чужди територии, демонстрира версия на мощта си в Сирия и тъй нататък. Дали тази традиционна имперскост им се отразява добре? Вероятно не, щом една цена на петрола може да ги удари така силно. Но пък крайнодесният интернационал, ако така го наречем, вярва в силната ръка. Поживём, увидим. Така или иначе тук винаги си е било така, с малки паузи във времето на Ленин и после на Елцин.

Имперската болест е още по-смешна, когато зарази сравнително малка държава като Турция и тя вземе да надува мускули. Всъщност доктрината на освободения премиер Давутоглу за така наречения неоосманизъм съвсем не е агресивна и завоевателна. Той допускаше, че имперската история ще позволи на Турция да осъществи икономическа експанзия и добри отношения с всички съседи. Да, ама имперското минало е винаги двусмислено и изведнъж се оказа, че Турция е в крайно напрегнати отношения с всичките си съседи. Идеята е добра, но никой не иска да си припомня минало, в което е бил подвластен. Ако, например, бяха потърсили път към България не с османската история, а чрез спомена за любимата на Мустафа Кемал, която била нашенка, вероятно сближаването щеше да е по-лесно.

Халифатът и кръвта

Какво друго освен имперска лудост е кървавият нео халифат в Сирия и Ирак? Жалък и противен опит за реванш на оръжието срещу глобалния ред, за власт, основана на силата и воинската готовност да умреш за каузата. Уж геройство и смелост, а се оказва, че трябва да плащат на бойците си, да търгуват с петрол, с наркотици, може би и с органи, да купуват оръжието, в което се кълнат, ако щете - да качват пропагандните си клипове в американския Ютюб. Това не е никаква империя - това е банда дребни трафиканти, паразитираща в порите на глобалния свят.

САЩ и величието

Да стигнем и до САЩ, на които Доналд Тръпм иска да възвърне величието, включително с подхвърляния, че не изключва употребата на ядрено оръжие в Сирия. Но вгледайте се в политическите му изказвания (ако за този персонаж изобщо важи такъв израз). Той е на практика изолационист - не му трябва НАТО, не вижда смисъл да се намесва в Близкия Изток, иска да строи физическа стена срещу мексиканските мигранти и търговска срещу китайските стоки. Единствената останала глобална империя иска да се откаже от световната си роля. Ако го чуем така, ще видим, че всъщност Тръмп - известен като участник в риалити шоу и реклами - само гъделичка въображението на публиката си с приказки за сила и величие. Всъщност той е изолационист в много още по-голяма степен от Обама, който спечели изборите с програмата за изтегляне от Близкия Изток и дистанциране от Европа. Става дума за реконвалесценция от имперската лудост, а не обратното.

Великобритания и заблудата

И така: Обединеното кралство. Възможно ли е да се възстанови империята на Виктория, над която слънцето никога не залязва? При това без прочутата gunship politics, политиката на бойните кораби, които принуждават велики страни като Китай да отворят пазара си за техните стоки във времето на опиумните войни?

Въпросът е риторичен: никаква империя няма да възстанови Борис Джонсън и ако ще трябва да си взаимодействат с Индия, не е съвсем сигурно кой кого ще залее. Обединеното кралство ще загуби всичките си търговски договори, включително с ЕС, с Китай, със САЩ и както каза президентът Обама - ще трябва да се нареди на опашката и да започне да се договаря от нулата. При това като един много малък партньор в сравнение с половинмилиардния Европейски съюз. Защото постигнатите договори са ценен капитал, а не просто "клякане", както ги наричат някои родни мислители. Политика се прави или с договори, или с имперската мощ. А днес Великобритания няма имперска мощ. Освен онази, която е почерпена от техния национален спорт - историческите възстановки. Е, ще помечтаят малко, а после, когато шотланците насрочат референдум за излизане от Обединеното кралство, както вече обявиха в случай на Брекзит, и те ще запеят: молим ви, не ни напускайте!

цитирай
2. angpiskova - На този тип хора
30.05.2017 14:08
им идва отвътре да клеветят, лъжат и изопачават. Имам контакт с Ивайло Дичев във ФБ и внимателно следя какво казва.
Никога не е казвал или писал подобни неща!
И това е един от малкото ни светли умове.
цитирай
3. ferhunde - им идва отвътре да клеветят, лъжат и ...
30.05.2017 14:31
angpiskova написа:
им идва отвътре да клеветят, лъжат и изопачават. Имам контакт с Ивайло Дичев във ФБ и внимателно следя какво казва.
Никога не е казвал или писал подобни неща!
И това е един от малкото ни светли умове.


Разбира се, че не е писал ония свинщини.
Колкото до "хора", това влечуго, което стотици пъти кълнеше и псуваше из сайта, заради което и му изтриха с пълно право блога, няма нищо общо с тях.
цитирай
4. ferhunde - Още един текст на Дичев.
30.05.2017 14:33
Расизмът на малки народи като българския

Бежанците са джихадисти, а българите - мирни християни. Ромите са паразити, а българите - умни и работливи. Очерняйки другите, ние автоматично се оказваме добри, пише Ивайло Дичев за "Дойче веле" и търси причините за българския расизъм.

На всеки няколко месеца ни залива вълна от възмущения с расистки уклон. Веднъж ще са ромите, веднъж турците, веднъж бежанците, а понякога македонци, украинци или евреи. И после - пак от начало, като в рондото. Съчувствие, благородство, човещина - в България тези понятия се превърнаха в синоним на национално предателство. Едно от обясненията е, разбира се, комунизмът, при който народите живееха в клетка от бодлива тел - той обяснява разликите в отношението към чужденците в източната и западната част на Германия, например. Но дали е само това?

Свикнали сме да свързваме расизма с империи, където социалните неравенства се обосновават с природни особености. В модерната епоха знаменателен остава дебатът във Валядолид през 16 век, когато католическите теолози спорят дали индианците от завладения Нов свят имат душа или пък трябва да се третират като животни (слава Богу, надделява първото мнение). После, през 19 век, идват различни наукообразни трактати като този на френския мислител Гобино, обосноваващ неравенството на човешките раси. За да свършим, разбира се, с евгениката, масовите стерилизации и газовите камери през 20 век. Колкото и да ни е неприятно, до днес в големите метрополии продължават скрито да дискриминират хора с името Ахмед, например, или с по-матов цвят на кожата.

Бели, черни, жълтиРасизъм е най-общо казано класифицирането на човека според някакви белези, които не зависят от неговата воля. Научната фантасмагория, построена върху биологически дадености, е най-популярна заради превръщането ѝ от нацизма в политика на изтреблението: става дума за едно произволно групиране на физически белези в категории, на които се приписва културен смисъл. Ако е установимо, че африканците са по-добри бегачи, от това някак следва, че те са по-покорни и стават за роби. Динарската раса, към която нацистките учени причислявали по-голямата част от България с помощта на различни измервания на черепа, не била способна на самостоятелно държавно управление. Азиатците пък трудолюбиво подражават, но нищо не измислят. Или ако идем по-назад - евреите са колективно виновни, защото са разпнали Исус.

В един по-общ смисъл расизъм е това да се отнасяш към хората предубедено заради произхода им, културата, с която са израснали (културализъм), пола им (сексизъм), възрастта (ейджизъм) и т.н. Развитието на съвременната цивилизация, където "черни" стават министри и президенти на САЩ, а "жълтите" се превърнаха във водеща икономическа сила, прави оборването на тези теории излишно. Ще напомня само, че всички произлизаме от източна Африка и сме били черни заради меланина, който защитава кожата от слънцето. Липсата на меланин в бялата кожа няма никаква връзка с християнството, а е заради нуждата да се синтезира витамин D в места, където слънцето грее по-малко. Възпитаният човек днес подхожда към другия според индивидуалните му качества, а не според тези от биологическия или културен стереотип.

Интересен е расизмът на малките народи като българския, където става дума не толкова за легитимиране на господство, колкото за страх и самозащитна реакция. Споменатите врагове - турци, роми, сирийци - се представят не като потиснати малцинства, които трябва да си знаят мястото (както прави имперският расизъм), а като привилегировани лентяи, конкуренти на държавната хранилка. Противопоставянето на социалните помощи и минималната работна заплата, на пенсиите и парите, давани за бежанец, показва, че българите като че ли завиждат на по-нещастните от себе си.

"Пак сме под турско робство"

Подобен реактивен расизъм откриваме в малцинствените групи, подложени на дискриминация от имперските центрове. Черният расизъм в САЩ е дори по-лош от белия, защото не е преминал културната еволюция на доминиращото мнозинство; имигрантските общности на корейци, пакистанци или турци обикновено са много по-затворени от тези на мнозинството. В тази си окопна война българският етнос сякаш продължава да живее в османските времена - в онези китни самоуправляващи се подбалкански градчета, издействали си привилегията там да не влизат турци и други чужди групи. И забравя, че отдавна вече си има държава, която сам доминира. Току ще чуете някой да каже, че пак сме под "турско робство" - тук ДПС излъчили кмет, там прозвучала турска реч, другаде турски фирми купили местния завод. Циганският терор пък е един вид аналог на робството, а нашествието на бежанците и поробването на Европа е най-новият хит. И не помагат никакви логични аргументи за това кои са повече и кой държи пушките. Защото расовата заплаха е невидима и коварна и щом опиташ да успокоиш страстите, тутакси събуждаш подозрението, че приспиваш бдителността, защото евреинът Сорос те финансира. (Чудите се защо един евреин би финансирал подкрепа на араби ли? Разочаровате ме! Нали целта му е да ни зароби.)

Чуждото тяло, попаднало в нашия периметър, застрашава хигиената - другите са мръсни, опърпани, носят болести. Малко неадекватен е точно този западноевропейски страх в България, където хигиената не е на чак такова ниво, но да не издребняваме. Става дума за омърсяване символическо, което отслабва здравото национално тяло. А най-лошото, което може да ни се случи, е да направят деца на жените ни. Нали забелязвате колко често се повтаря обвинението, че бежанците били млади мъже, за които жените тук ходели голи? През 18 век се въртят едни такива фантазии за турските хареми и сексуалните изстъпления в тях, на които западняците скрито завиждат. И това във време, когато сексуалните нрави в Европа се разкрепостяват, а на изток обществата продължават да са дълбоко патриархални (в Османската империя Маркиз дьо Сад бързичко би свършил набит на кол, уверявам ви!). Защитният етно-брачен модел виждаме в края на "Криворазбраната цивилизация", където претендентът за нашата мома, гъркът Маргариди, е намушкан, а българите пеят:

Секи момък, сяка мома

от рода си да залюбва:

таз любов за тях е сама,

що природно ги събира.

Не е нужно да бъдеш расист, за да пазиш своето. Трябва обаче да си сигурен в какво точно се състои то. А тъкмо тези граници се размиват днес. И именно оттук извират фрустрациите и агресивността. Вижте само обидата, която предизвика песента за Райна Княгиня, изпята в две версии от турски изпълнител. Какво излезе? Че тази патриотична песен е съчинена върху фолклорна мелодия, обща за балканските народи - доколкото разбрах, някъде през 50-те години на по-миналия век. Е добре, не е ли логично текстът за Райна Попгеоргиева да е написан след нейното мъченичество, а фолклорният мотив да е много по-стар? Какво обидно има в това? Ето какво: стана ясно, че границите межди "нас" и "тях" не са така сигурни, както си мислехме. Оттук и мобилизацията на антитурска енергия, с малко предизборна окраска.

Страхът генерира омраза

Ако се заровим в културата, ще видим, че повечето неща, които смятаме за свои, са дошли отнякъде, а авторството е винаги условно - то е по-скоро въпрос на употреба в определен исторически момент, не някакво демиургическо сътворяване. "Шуми Марица" е по текст на германски военен марш, "Тръгнал Кос" - пак немска песничка за малкия Ханс, поел сам по широкия свят, а легендата с пръчките на Кубрат може да се проследи назад поне до баснята на Езоп. И тъй нататък. Ако си сигурен кой си и защо си, ще си в състояние да видиш в това нещо естествено и хубаво, нещо, което да те накара да приемаш другите като хора, подобни на теб. Но ако не си, тогава страхът генерира омраза, с която укрепваш границите около собствената си идентичност. Сирийците са човекоядци, джихадисти, фанатици. Значи ние сме от добрата страна - бели, християни, съюзници на Запада. Циганите пък поемат всички лоши неща, които не харесваме у себе си - прехвърляме им мръсотията, мързела, двусмисленото отношение към закона. И някак магически се оказваме чисти, работливи, законоугодни.

Ех, ако генетиката успее да открие жадувания български ген, вероятно ще се успокоим и няма да има нужда да се ограждаме с омрази. Колко жалко обаче, че 99% от гените на всички хора са еднакви.
цитирай
5. kusshell - На 3-ти март всички на Шипка! Ще се ...
30.05.2017 14:38
На 3-ти март всички на Шипка! Ще се даде знак за дълбока промяна. Присъствието ви е задължително. Бъдете щастливи и оптимисти! И на това леберастко психодясно робство скоро ще му дойде края.

Ще ви раздаваме оръжие. Излизаме в балкана, осигурили сме ятаци. Нашата цел е край на американското робство и ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ КЪМ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ.

СМЪРТ НА НАТО! БЪЛГАРИЯ - ЧАСТ ОТ РУСИЯ!!!!!!!
цитирай
6. kusshell - Кретен, кой си ти бе, гнидо нищожна, ...
30.05.2017 14:39
Кретен, кой си ти бе, гнидо нищожна, дето ще даваш наклон на сайта. Ти си някаква нула, дето няма думата изобщо. Тъпак смотан! Ще те размажа като лайно ако ми се мернеш пред очите.
цитирай
7. apostapostoloff - Тоя изрод Кухелят отдавна
30.05.2017 17:33
плаче за въже.

Този смръдльо години наред сере и пърди в блога и замърсява цялата духовна околна среда.

Най- накрая някой трябва да му разпори червения гъз. Той отдавна си го е заслужил!
цитирай
8. krumbelosvet - .
30.05.2017 21:31
.
цитирай
9. ferhunde - Есето в постинга предлага истин...
30.05.2017 21:37
Есето в постинга предлага истинският национален празник да е 16 април, и аз съм на същото мнение. Гавра с българщината е точно 3 март, който и Дичев обяснява, че няма никакво значение за нас, да бъде национален празник.

"а 3 март 1878 година не се е случило нищо, което да ни касае: две империи са сключили мирен договор, на който днес се радваме. При подписването на договора, доколкото знам, не е присъствал нито един етнически българин, а от самия договор не е произтекло признаването на българската държава. Това е станало една година по-късно, на Берлинския конгрес - май пак без участието на българи. "
цитирай
10. ferhunde - . Нищо не разбрах.
30.05.2017 21:39
krumbelosvet написа:
.

Нищо не разбрах.
цитирай
11. merlin68 - Поздравления за Кушел, "к...
30.05.2017 21:57
Поздравления за Кушел, "който си позволява да сипе помия по един от малкото ни достойни съвременници, професор Ивайло Дичев."
Напълно разбираемо Кушел е крайно неразбран от персонаж с ник Ферхунде:) да не споменавам за говорителката на "демокрацията" - Пискова.

Но да се върнем на достойния ни съвременник - Дичев. Вероятно поради факта, че такива като него днес считат за достойни, България е на този хал.
Чудя се к8ак човек може да стане професор пишейки подобни несъстоятелности като копираните тук от Ферхунде. Имало било противоречие в това, че честваме Апостола и 3ти март, понеже Апостола, бил казал, че който ни освободи, той ще ни пороби. Следователно, трябвало да не честваме 3ти март, или пък да обявим, че не всички пророчества на Левски се сбъдвали! С подобна логика преди демокрацията се ставаше старшина милиционер... днес професор:) Ферхунде, кажи на Дичев, че ако за него Левски е пророк, то за българите той е национален герой, борец за освобождение от турско робство. Кажи му, че за българите Ванга е пророчица и въпреки това далеч не всичките и пророкувания са се сбъдвали.
След това кажи на Дичев, че българите празнуват 3ти март, деня в който е подписан Санстефанския мирен договор, защото именно от този ден българската земя е свободна. Кажи му, че без 3ти март нямаше да има нито Берлински конгрес, нито Велико народно събрание, нито Съединение, нито пък Независимост.
Въобще му кажи, че е не особено умен продажник... е разбира се ако го сравним с теб си е направо умен де:)))
цитирай
12. ferhunde - Видях, че модераторите са ми свалили поста от първа
30.05.2017 23:46
и щях да ги обвиня в двоен аршин, понеже постингът ми е реакция на един на кушел "Мъжка пишковица", но оня постинг го няма, тъй че всичко е наред.
цитирай
13. ferhunde - Товаришч, прочетох няколко статии на Дичев и смятам, че е много прав.
30.05.2017 23:48
merlin68 написа:
Поздравления за Кушел, "който си позволява да сипе помия по един от малкото ни достойни съвременници, професор Ивайло Дичев."
Напълно разбираемо Кушел е крайно неразбран от персонаж с ник Ферхунде:) да не споменавам за говорителката на "демокрацията" - Пискова.

Но да се върнем на достойния ни съвременник - Дичев. Вероятно поради факта, че такива като него днес считат за достойни, България е на този хал.
Чудя се к8ак човек може да стане професор пишейки подобни несъстоятелности като копираните тук от Ферхунде. Имало било противоречие в това, че честваме Апостола и 3ти март, понеже Апостола, бил казал, че който ни освободи, той ще ни пороби. Следователно, трябвало да не честваме 3ти март, или пък да обявим, че не всички пророчества на Левски се сбъдвали! С подобна логика преди демокрацията се ставаше старшина милиционер... днес професор:) Ферхунде, кажи на Дичев, че ако за него Левски е пророк, то за българите той е национален герой, борец за освобождение от турско робство. Кажи му, че за българите Ванга е пророчица и въпреки това далеч не всичките и пророкувания са се сбъдвали.
След това кажи на Дичев, че българите празнуват 3ти март, деня в който е подписан Санстефанския мирен договор, защото именно от този ден българската земя е свободна. Кажи му, че без 3ти март нямаше да има нито Берлински конгрес, нито Велико народно събрание, нито Съединение, нито пък Независимост.
Въобще му кажи, че е не особено умен продажник... е разбира се ако го сравним с теб си е направо умен де:)))


Наричат го в Дневник продажник, толераст, соросоид - но все комуняги и путиноиди, а те, както знаем, не са хора.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ferhunde
Категория: Технологии
Прочетен: 238119
Постинги: 107
Коментари: 1465
Гласове: 916
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031