Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2017 21:26 - Путиноидът Дърев пак се осра...
Автор: ferhunde Категория: История   
Прочетен: 1208 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В комунистическия парцал Дума дърев крещеше нашата църква  да не признава Македонската.

Да,но....


"Историческа крачка беше направена днес в православния свят. Светият синод единодушно взе решение Българската православна църква (БПЦ) да стане "майка" на Македонската църква (МПЦ) и да съдейства за установяването на каноническия й статут.

 

Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви. За неин председател бе определен Старозагорският митрополит Киприан.

 

 

 

Това решение е доста смело, защото БПЦ рискува да предизвика неодобрението на Руската, Гръцката и Сръбската православна църква. И в крайна сметка по този начин да остане в изолация.




Гласувай:
5



1. getmans1 - В същност коя е Дърева!? Една м...
27.11.2017 21:41
В същност коя е Дърева!?
Една манипулаторка със задача и толкова даровита колкото да пише разни есета в стил Гео Милев.
Лично аз мога да уважа творчеството на Гео Милев, Смирненски защото са робували на идеи но никога няма да призная имитаторите им. Всеки има право да търси справедливост в този свят но никои нямат право да си го правят идол, посмъртно.
цитирай
2. ferhunde - Какво ще се случи след решението на ...
27.11.2017 21:43
Какво ще се случи след решението на Светия синод и дали има опасности за нашата православна църква - за това разговоряме с богослова проф. Румен Ваташки.
Интервю на Албена Борисова
- Много политици се изказаха дали трябва да се признае Македонската православна църква за самостоятелна, без да разбират точно за какво става дума. Неспециалисти по темата също даваха акъл. За какво всъщност става дума, проф. Ваташки?
- Има такава тенденция. Българинът разбира от футбол, от политика, сега се оказа и от проблемите на църквата. Това е манталитет. Всъщност Македонската православна църква е самостоятелна, но съществува сама за себе си. Не е призната от нито една православна църква, няма канонично общение с тях. А Църквата се ръководи от каноничното право.
- Решението на Светия синод правилно ли беше?
- Решението на Синода, с което тя отказа да признае едностранно Македонската православна църква, е логично от гледна точка на каноничното право, църковното устройство и православното единство. Още повече, че БПЦ е била била доста години в положението на МПЦ. Това е било от 1872 г до 1945 г. След учредяването на екзархията през 1872 г. Цариградската патриаршия обявява БПЦ за схизматична. И това се отрази много зле върху вътрешното й устройство до 1945 г. и върху нейния международен авторитет.
- Какво всъщност означава църква "майка"?
- Когато се създава Българската екзархия, територията на днешна Македония е принадлежала към нейния диоцез. Там е имало много наши свещеници. Нормално е БПЦ да бъде "майка" на Македонската православна църква.
- Това "майчинство" всъщност не означавали ли дипломатическо посредничество за признаването на МПЦ от останалите православни църкви?
- Всичко е въпрос на дипломация. С решението на Синода БПЦ пое ангажимент да ходатайства за признаването на Македонската църква пред останалите поместни църкви. Тя се застъпи да стане посредник.
- Не поема ли огромен риск БПЦ за изпадне в изолация. Няма ли опасност Руската, Гръцката и Сръбската православна църква да скочат срещу нас?
- БПЦ си е дала ясна смятка за опасността да изпадне в изолация. Схизмата е наложена от Сръбската православна църква. Но в крайна сметка никой няма интерес от задълбочаване на проблема. Добре е Македонската църква да получи своето място сред останалите сестри църкви.
- Решенията в православната църква май винаги се взимат след политическа санкция? Така стана и сега с идеята за признаване на Македонската православна църква?!
- Традиция е в православните църкви важните решения да се вземат след политически натиск от държавата. България беше първата, която призна Македония. През годините станахме свидетели през какви сложни перипети преминаха тези отношения. Чак през последните месеци те се подобриха. И сега дойде и идеята за признаване на Македонската църква за самостоятелна.
- В Църквата по принцип решенията се взимат бавно. Може би е нормално, става дума за традиция на 2000 г..Кога очаквате, че ще се вземе решение за признаването на Македонската православна църква за самостоятелна?
- Църквата е консервативна институция. Очаквам да има развитие, ако се получи разрешение на политическо ниво. Имам предвид от Русия, Сърбия, България, Македония и Турция, ако щете, защото там се намира Вселенската патриаршия. Не очаквам мигновено решение на проблема. Месеци, а може би и години ще минат.
цитирай
3. ferhunde - Дърева е путинска хлебарка, не човек, а путиноид.
27.11.2017 21:45
getmans1 написа:
В същност коя е Дърева!?
Една манипулаторка със задача и толкова даровита колкото да пише разни есета в стил Гео Милев.
Лично аз мога да уважа творчеството на Гео Милев, Смирненски защото са робували на идеи но никога няма да призная имитаторите им. Всеки има право да търси справедливост в този свят но никои нямат право да си го правят идол, посмъртно.

цитирай
4. apostapostoloff - За такива като Дърева Чехов е написал следното:
28.11.2017 06:09
"Всичко разбират и всичко знаят само глупаците."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ferhunde
Категория: Технологии
Прочетен: 385787
Постинги: 110
Коментари: 1493
Гласове: 927
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031