Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2017 13:54 - Днес е роден Сатаната Путлер
Автор: ferhunde Категория: Политика   
Прочетен: 4724 Коментари: 15 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Единственият сценарии за Путин да запази авторитета си, е да отиде на честни избори с Навални 

Над 70% от руснаците вече казват, че не са съгласни „да плащат“ за авантюрата Крим, казва пред Faktor.bg известният опозиционер

Владимир Милов е руски опозиционен политик, публицист, икономист и енергиен експерт. Работил е като политически и икономически журналист, коментатор за Forbes Russia, анализатор в The New York Times, The Financial Times, The Washington Post, The Economist). 
Бил е зам.министър, напуска руското правителство през 2002 г. заради несъгласие с правителствената политика и е един от най-сериозните критици на Владимир Путин.
Председател е на опозиционната партия „Демократичен избор“. 
Съавтор, заедно с Борис Немцов, на критичен обществен доклад за наследството на Путин. 
В България Милов бе гост на аналитичния форум „Кръгла маса: Русия след Путин (Русия – 10 годишен хоризонт), организиран от Центъра за изследвания на Балканския и Черноморския регион и проекта Bulgaria Analytica.

Интервю на Анелия Димитрова

- Господин Милов, дошло ли е времето да говорим за Русия „след Путин“?

- Мнозина в Русия смятат, че Путин ще управлява вечно или поне до 2024 година. Аз не мисля така, както и не мисля, че всички приказки колко руснаците обичат Путин са истина. Има много силно желание за промяна. А него го възприемат като „портрета на стената“. Нали знаете как е в тоталитарните общества, монархиите – трябва да виси някакъв портрет. Трябва им някакъв институционализиран лидер, някой който ръководи всичко. Но него не го обичат.  (Крим –консенсус - цена)
Много пътувам из Русия, срещам се с много хора и виждам, че желанието за промяна е голямо и, че то ще се прояви на президентските избори. Това дава шанс на Русия да се върне в някакво по-нормално русло на развитие, да се помири с останалия свят и най-накрая да се заеме не с обогатяването на близкия кръг на Путин, а ще се развива в интерес на гражданите си. Аз съм оптимист и смятам, че няма да мине много време и ще го видим.

- Някои анализатори смятат, че Путин ще бъде отстранен от най-близкия си кръг-службите, олигарсите, защото вече неговото оставане във властта повече им вреди, отколкото да им носи ползи и печалби.

- Това е невъзможно. Между Путин и този властови, олигархически кръг вече има огромна пропаст. Той се превърна в суперголям играч, а тяхното влияние, напротив, много силно намаля. Те са един вид „политически мишка“, а за да свалиш такъв слон с неговите възможности за тотален контрол чрез спецслужбите.(Немцов, външно наблюдение, отмъщение за санкциите), с неговите финансови ресурси, с неговата пропагандна машина, с неговата публичност и подкрепа, а тях дори не ги познават - няма как да стане. Ако си представим, че те направят преврат и назначат някого вместо „Путин“ всички ще попитат: Кой е този? 
Освен това те всички ужасно се страхуват. ФСС ги подслушва непрекъснато, от сутрин до вечер. И ако някой от тях дори само каже: „Дай да свалим Путин“ – край, до 5 минути това ще се окаже на бюрото на Путин…
А и трябва да разбираме същността на днешните руски олигарси. Това не са хората от 90-те, които владееха частни банки и компании. Сега това са хора, които забогатяват за сметка на държавни поръчки, от държавни компании, държавни субсидии. Това може да им бъде отнето за 5 секунди. Днес те разполагат с договори за тръбопроводи, стадиони, нефтени находища, а утре този договор може просто да бъде скъсан и те остават без нищо. Без нищо. Тези днешни „олигарси“ не притежават някакви собствени, самодостатъчни активи. Ръководителите на държавните компании, които също биват наричани „олигарси“ - те могат да бъдат уволнени докато мигнат. 
Затова  са напълно зависими, не като Ходорковски, Березовски. Те се държаха по-агресивно, защото притежаваха собственост. Но дори те „погрешно“ смятаха, че притежават някаква собственост, по закон е така, но станахме свидетели как всичко им беше отнето.
Затова смятам, че не е възможен преврат от страна на елита, защото Путин контролира всичко. Смятам, че единственият реалистичен сценарий е движение „отдолу“, да се покаже, че хората в Русия, в регионите наистина искат промяна и властите ще са принудени да се съобразят с това.

- Имате ли „План Б“, ако изборите бъдат фалшифицирани? 


- Въпросът е в това, че през трите години след анексирането на Крим Путин ни убеждава, че цяла Русия стои като стена зад него.  И така се вкара в много опасна ситуация – на тези избори ще трябва да получи доказателство, че той е супермен, че цяла Русия го обожава и то без каквито и да било фалшификации. Ако той попречи на Навални да се яви на изборите, а допусне всички глупави чучела – Зюганов, Явлински, Жириновски, които на никого не са нужни, и ако фалшифицира изборите – това много силно ще отслаби идеята, че той е всемогъщ. Това ще бъде видяно и разбрано от всички и ще подкопае много силно авторитета му. Спомняте си какво се случи през 2011 година. Хората бяха възмутени от наглите фалшификации на изборите. Те видяха, че властта по този начин признава своята слабост и това ги въодушеви да излязат на улицата.
Ние не знаем как ще се развият събитията с бъдещите президентски избори, но единственият сценарии за Путин, при който той ще може да запази авторитета си, е да отиде на честни избори с Навални и да види какво ще стане.

- А ако това не се случи?

- Ако това не се случи всички, цяла Русия, целият свят ще разбере, че той се е уплашил, че е слаб. Това ще нанесе много силен удар върху властта, върху престижа и. Ще видим какво ще се случи след това, но ударът, който им нанесоха протестите през 2011 година беше толкова тежък, че им се наложи да окупират Крим, за да обърнат обществените настроения. Преди окупацията на Крим одобрението към Путин беше под 50%.

- Споменахте Крим, продължава ли в руското общество еуфорията от „Крим е наш“ или санкциите вече си казват думата?

- Има два аспекта във Вашия въпрос. Преди три години на руснаците им беше казано, че получават Крим обратно без никакви загуби и без те да плащат за това. Но, първо, руската икономика е в тежка стагнация, не само заради санкциите. Погледнете, правителството признава, че не можем да очакваме повишаване на пенсиите преди 2035 година, статистиката сочи, че 70% от руснаците работят само, за да могат да си купят храна. Има, например, драстично съкращаване в покупките на нещо толкова ежедневно, обикновено – обувките. Просто хората нямат пари.
От друга страна санкциите, в Русия липсват стоки, които нашата икономика не произвежда или произвежда лошо, или недостатъчно. Пропастта между много бедните и много богатите е чудовищна, това не го е имало преди никога в руското общество. И над 70% от руснаците вече казват, че не са съгласни „да плащат“ за Крим – и в преносния, но най-вече в прекия смисъл на думата.
Няма я тази еуфория и не трябва да вярвате на „социологическите рейтинги“-колко огромно продължава да е доверието към Путин, към властта му, към политиката му. Годините след анексирането на Крим показаха, че Кремъл за пръв път няма план, няма визия как ще продължава да ръководи икономиката, инфраструктурата на една държава със 150 милиона население.
Нещо повече – хората вече не са съгласни с договора, който Путин им предложи по време на първия си мандат: „Откажете се от правата си, а аз ще се грижа за икономиката и всичко останало“.

- Рано или късно, но днешната опозиция ще управлява Русия. Ще върнете ли Крим на Украйна? 

- Това е много труден въпрос, огромен проблем, пред който ще се изправим. Анексирането на Крим е напълно незаконен акт. 
Но в Крим живеят милион и половина души, които имат руски паспорти. Какво трябва да им кажем на тях? Заминавайте си…
Освен това, ако трябва да сме честни, те и преди много-много не долюбваха Киев и това е още един аспект на въпроса, който трябва да бъде решен. 
Според нас, решението трябва да бъде взето чрез преговори между Русия, Украйна, вероятно и международната общност и това ще бъде изключително трудно.

- Смятате ли, че съществува опасност от кремълска агресия – хибридна или не – за страните от постсъветското пространство и конкретно за България?

- Путин не възприема съседните страни като суверенни и самостоятелни. Казано съвсем директно – той иска да ги колонизира, включително и България. Да! 
По какъв начин? Всякак. Както постъпи с Украйна и Белорусия – със силови методи, нали видяхте ученията – той демонстрира по този начин, че ако нещо не му се угоди, той може  и със сила да ги завладее.  Направи го с Грузия. 
Или чрез енергетиката. 
Като подкупва политици.
Всякак.
Но целта му е проста – да направи така, че тези страни да бъдат зависими от него и грубо казано, да може да контролира елита, паричните потоци, най-големите финансови активи и компании. Затова тези ваши политици и медии, които са пропутински, му помагат в неговата цел да ви „колонизира“.




Гласувай:
29



1. ferhunde - уският опозиционен лидер Алексей ...
07.10.2017 13:57
уският опозиционен лидер Алексей Навални призова за протестни шествия в страната днес, когато е рожденият ден на руския президент Владимир Путин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Екипът на опозиционера уточнява, че са организирани протести в 80 града. Най-големият митинг е планиран да бъде в родния град на Путин Санкт Петербург в деня, в който той навършва 65 години.

Властите отказаха да разрешат митингите, което евентуално означава, че ще има насилие, отбелязва агенцията.

Навални няма да присъства на митингите. Той бе осъден в понеделник на 20 дни затвор заради призиви към поддръжниците си да участват в неразрешени протести.Опозиционният лидер бе задържан миналата седмица преди планиран митинг в Нижни Новгород. Неприятностите му със закона вероятно ще му попречат да се кандидатира за президентските избори догодина, посочва ДПА.
цитирай
2. ferhunde - Ленин Сталин Путин Три от ли...
07.10.2017 13:57
Ленин Сталин Путин

Три от лицата на дявола.
цитирай
3. vaquero - Има един филм "Поличбата&...
07.10.2017 16:38
Има един филм "Поличбата", в който се разказва как сатаната се ражда в САЩ.
цитирай
4. ferhunde - Има един филм "Поличбата&...
07.10.2017 17:04
vaquero написа:
Има един филм "Поличбата", в който се разказва как сатаната се ражда в САЩ.



гледал съм го
но лицата на дявола са много
и путлер..,малкият хитлер, е едно от тях
цитирай
5. 4udovishte - Днес също така се навършват 11 го...
07.10.2017 17:51
Днес също така се навършват 11 години от разстрела на Анна Политковская , точно на рожденния ден на дждуджето Путин. Случайно ли е това съвпадение - не разбира се . Колкото е случайно и съвпадението в деня на покушението над Георги Марков 1978г. в Лондон и рожденния ден на правешкия тарикат Тодор Живков .
На името на Анна Политковская има учредена международна награда за публицистика .....А кремълския гном Путин ?? За него само след 20 години ще си спомняме така като сега си спомняме за Хрушчов , Брежнев или Андропов.....................
цитирай
6. ferhunde - Рожденият ден на руския президент ...
07.10.2017 20:56
Рожденият ден на руския президент Владимир Путин бе съпътстван с протести с призиви за оставката му. Бяха арестувани повече от сто опозиционни активисти заради участие във вълна от протести срещу Кремъл в цяла Русия в подкрепа на лидера на опозицията Алексей Навални, информира "Ройтерс".

Над две хиляди души се събраха на централния площад "Пушкин" в столицата Москва и написаха "Русия ще бъде свободна" и "Русия без Путин". Някои от присъстващите държаха в ръце надуваеми жълти патета като символ на кампанията срещу корупцията, допълва ДПА.
цитирай
7. podvodni - Хе-хе, в Русия само кат се сетят за ...
07.10.2017 21:43
Хе-хе, в Русия само кат се сетят за предателството на Горбачов, мизерията при Елцин, тутакси са готови да направят Путин пожизнен президент а Навални да затворят в лудница.
Кралят на СА се поклони на Империята и призна нейното величие и превъзходство. А той е втори след Лизи по величие и значение. Т.е. неин говорител !
Кофти времена идват за ачнгло-сакса ! Ма много кофти ! Май и Дугин го спомена !
цитирай
8. planinitenabulgaria - Днес за Блекю, за Венци, за Борн, беше празник.
07.10.2017 21:52
А за Крими Източна Украйна напомням изказването на Генерал Радев преди два дни във Варшава, че санкциите заради този аншлус трябва да отпаднат. Преведено на неполитически език това е призив за признаване на незаконно завляданите територии, както тези през 2008 г. от Грузия. И това го прави президент на страна, на която предстои да поеме поста председател на ЕС. Кой ли го е наактивирал да говори така?
Такива колони крепят Путин по целия свят, но с падане цената на нефта и природния газ, по необясними за мен причини, доста от подкрепниците му започват да работят лабаво за него или въобще не работят.
А за изборите - без всякакво съмнение, те ще бъдат спечелени от Путин. Немцов някой го гръмна, Алексей Навални някой го осъди, че крал дърва и защото има присъда не може да се кандидатира за президент, а Путин е честен, няма присъди никакви. Сега Навални пак е в затвора, защото организирал неразрешен от Путин митинг срещу Путин. Да вземат да му сменят името на Навални, по-му отива Нахални. Иска да сваля Путин...
Нещата в Русия са толкова зле, че оправия никога няма да има. Вероятността от втора революция, но този път да се воюва с ядрено оръже е налице.
цитирай
9. slavimirgenchev1953 - Аз съм го кръстил
07.10.2017 23:10
Плутин - от плут.
цитирай
10. ferhunde - llllllllll
08.10.2017 13:05
анонимен написа:
Днес също така се навършват 11 години от разстрела на Анна Политковская , точно на рожденния ден на дждуджето Путин. Случайно ли е това съвпадение - не разбира се . Колкото е случайно и съвпадението в деня на покушението над Георги Марков 1978г. в Лондон и рожденния ден на правешкия тарикат Тодор Живков .
На името на Анна Политковская има учредена международна награда за публицистика .....А кремълския гном Путин ?? За него само след 20 години ще си спомняме така като сега си спомняме за Хрушчов , Брежнев или Андропов.....................

цитирай
11. ferhunde - !!!!!!!!
08.10.2017 13:06
slavimirgenchev1953 написа:
Плутин - от плут.

цитирай
12. ferhunde - !!!!!!!!
08.10.2017 13:06
slavimirgenchev1953 написа:
Плутин - от плут.

цитирай
13. ferhunde - !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
08.10.2017 13:06
planinitenabulgaria написа:
А за Крими Източна Украйна напомням изказването на Генерал Радев преди два дни във Варшава, че санкциите заради този аншлус трябва да отпаднат. Преведено на неполитически език това е призив за признаване на незаконно завляданите територии, както тези през 2008 г. от Грузия. И това го прави президент на страна, на която предстои да поеме поста председател на ЕС. Кой ли го е наактивирал да говори така?
Такива колони крепят Путин по целия свят, но с падане цената на нефта и природния газ, по необясними за мен причини, доста от подкрепниците му започват да работят лабаво за него или въобще не работят.
А за изборите - без всякакво съмнение, те ще бъдат спечелени от Путин. Немцов някой го гръмна, Алексей Навални някой го осъди, че крал дърва и защото има присъда не може да се кандидатира за президент, а Путин е честен, няма присъди никакви. Сега Навални пак е в затвора, защото организирал неразрешен от Путин митинг срещу Путин. Да вземат да му сменят името на Навални, по-му отива Нахални. Иска да сваля Путин...
Нещата в Русия са толкова зле, че оправия никога няма да има. Вероятността от втора революция, но този път да се воюва с ядрено оръже е налице.

цитирай
14. ferhunde - путиноид, здравствуй
08.10.2017 13:07
podvodni написа:
Хе-хе, в Русия само кат се сетят за предателството на Горбачов, мизерията при Елцин, тутакси са готови да направят Путин пожизнен президент а Навални да затворят в лудница.
Кралят на СА се поклони на Империята и призна нейното величие и превъзходство. А той е втори след Лизи по величие и значение. Т.е. неин говорител !
Кофти времена идват за ачнгло-сакса ! Ма много кофти ! Май и Дугин го спомена !

цитирай
15. ok3223 - кЪДЕ СА СЕ ГАРИАРЛИ НА ТОПЛО ...
08.10.2017 21:53
РУСОФОБИТЕ НАШЕНСКИ И ЛАЯТ ЛИ ЛАЯТ, КАТО ГЛУТНИЦА ГЛАДНИ И МЪРШАВИ ПЕСОВЕ, ПОПАДНАЛИ СЛУЧАЙНО В ГОРАТА НА КАФЯВА МЕЧКА ...
В 12 МИЛИОННА МОСКВА СА ИЗЛЕЗЛИ ДА ПРОТЕСТИРАТ, ДА МИТИНГУВАТ ПРОТИВ ВЛАСТТА НА ПУТИН САМО ... ОКОЛО 1000 ОПОЗИЦИОНЕРИ. КОИТО ДИГАТ ШУМ И ЛОЗУНГИ ПРОТИВ ПУТИН И НЕГОВАТА ВЛАСТ ОТ ИМЕТО НА 150 МИЛИОННА РУСИЯ. И ТОВА РЕЗСМИВА ВСИЧКИ РУСНАЦИ, МАЛО И ГОЛЕМО И БЕБЕТАТА ДАЖЕ ...
ЦИФРОМ И СЛОВОМ САМО ОКОЛО ... 1000 И ТОВА СЕ ОТЧИТА КАТО ОГРООМНО ПОСТИЖЕНИЕ НА ПРОТИВО ПУТИНСКАТА ОПОЗИЦИЯ.
И РАЗМИВА ДАЖЕ БЕЛИТЕ МЕЧКИ И МЕЧЕТА В СИБИР И АРКТИКА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ferhunde
Категория: Технологии
Прочетен: 385766
Постинги: 110
Коментари: 1493
Гласове: 927
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031